Fisioteràpia virtual: rehabilitació física a partir de realitat virtual, gamificació i metavers

Àrea Digital Ponent

Imagen

L’objectiu d’aquest pilot és facilitar la vida a professionals sanitaris i pacients que necessitin fer sessions de rehabilitació periòdiques. Gràcies a la tecnologia 5G les dues parts podran estar connectades en temps real sense necessitat de ser al mateix espai físicament. La tecnologia de realitat virtual permet generar un escenari virtual des d’on poder accedir als exercicis que el fisioterapeuta ha pautat, juntament amb les instruccions i les diferents possibilitats per poder realitzar-los.

La proposta contempla un element de ‘gamificació’ per estimular els pacients a fer-ho el millor possible en un context lúdic. Com més bé realitzin els moviments, més  recompenses virtuals obtindran. Per mesurar la qualitat dels exercicis, s’utilitza un sistema de mètriques que poden consultar, en temps real, tant pacients com fisioterapeutes.

En l’arrencada del pilot ja s’està treballant amb 3 pacients de la Clínica Mi NovAliança, i es preveu arribar a 30 pacients amb diferents patologies relacionades amb l’espatlla en les properes setmanes. L’objectiu és poder validar la tecnologia amb perfils de diferents edats i sexes.

El projecte ha estat presentat a l’estand de MWCapital al MWC Barcelona 2023 de la mà de l’Eduard Martín, CIO i director de Connectivitat Intel·ligent de Mobile World Capital Barcelona; Lluís Juncà, director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, i Rosa Paradell, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT. Posteriorment, els partners locals -Ajuntament de Lleida, el Col·legi Oficial de Metges de Lleida, la Clínica Mi NovAliança, Invelon i Gamesports Electònics- han debatut sobre els avantatges d’aquesta tecnologia i les oportunitats d’aplicació d’aquest pilot.

Estat: Executat

Data: 01/03/2023
Partners: Generalitat de Catalunya, Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Col·legi Oficial de Metges de Lleida, Clínica Mi NovAliança, Invelon, Gamesports Electònics i Paeria de Lleida
Ubicació: Lleida