Connectivitat satel·litària per a la gestió d’entorns d’alta muntanya

Àrea Digital Aran

Imagen

El projecte pilot consisteix en dotar de connexió via satèl·lit el refugi d’Artiga de Lin, situat a 1.470 metres d’alçada dins del terme municipal de Vielha e Mijaran. Es tracta del primer pas per al desplegament de connectivitat satel·litària de banda ampla en zones remotes d’alta muntanya per a la millora de serveis com el control de la ramaderia, el monitoratge del clima, la gestió d’itineraris turístics o les actuacions dels serveis d’emergències.  

Gràcies al desplegament d’aquesta cobertura que ofereix l’antena d’Hispasat, el refugi compta amb HotSpot Wifi dins de l’alberg i a l’àrea d’influència per facilitar la gestió de l’establiment, oferir connexió als usuaris i permetre comunicar-se amb el servei d’emergències a través de l’intèrfon i webcam amb connexió directa amb el 112. A més, compta amb un punt d’accés de xarxa sense fils LoRa, tecnologia que permet la connexió de sensors i altres dispositius amb un manteniment i despesa d’energia mínim, permetent així diverses funcionalitats de solucions IoT.  

Aquest pilot és el resultat de l’acord signat entre MWCapital, Hispasat, Conselh Generau d’Aran i Arantec, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, durant el Mobile World Congress 2022. Es tracta d’un compromís conjunt pel desplegament de connectivitat intel·ligent en entorns naturals o de difícil accés, aplicables a les particularitats del territori i a les seves necessitats. 

Estat: Executat 

Data: 17/10/2022
Partners: Generalitat de Catalunya, Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Hispasat, Arantec, Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Diputació de Lleida, Cambra de Comerç de Lleida
Ubicació: Vielha e Mijaran